circle-cropped (1).png
Search
  • Samuel

2. Hoe de bankrekening van Wilma wonderen verricht

Updated: Jul 25, 2020

Een van de eerste dingen die ik voor Wilma heb gedaan - na haar registratie bij de gemeente, is het openen van een bankrekening. Klinkt misschien wat hebzuchtig, maar er zit een redenering achter. Wilma kreeg van vrienden en familie enkele centjes toegestopt, en die wilden we een veilige plek geven. Maar het was ook een statement. Want met een spaarrekening krijgt ze een eigen stem.

Het duurt nog zeker achttien jaar voor onze dochter aan een echte verkiezing zal deelnemen. Tot dan hangt ze af van hoe wij, volwassenen, kiezen. Maar als consument speelt ze al veel vroeger mee. Wilma heeft nood aan babyspullen, ze heeft een klein potje spaargeld en binnen enkele maanden eet ze voeding uit de supermarkt. Zo heeft ze, net als haar leeftijdsgenootjes, nu al een impact. Of we dat nu willen of niet.

Natuurlijk maken wij, haar ouders, die keuzes nu voor haar. Het is niet aan ons om voor haar politieke kleur te kiezen. Maar laten we ervan uitgaan dat ze als ze groot is een leefbare wereld wil, met respect voor de natuur en gelijke kansen voor iedereen. Dat lijkt me een evidente en veilige leidraad voor de keuzes die wij voor Wilma, de kleine consument, gaan maken.

Waarom starten met de bankrekening?

De wereld draait rond geld en daar is op zich niks mis mee. Met geld kan je leuke en goede dingen doen, en weinig geld leidt tot stress en onzekerheid. Maar te veel centen zitten niet op de goede plek. Dat de rijkste één procent de helft van ’s werelds vermogen bezit, weten we intussen. Maar veel kapitaal draagt ook actief bij aan de problemen die we ervaren.

Bijvoorbeeld: we weten intussen heel goed wat voor drama’s klimaatverandering teweeg gaat brengen. Toch pompten de 35 grootste banken sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 2.700 miljard euro in fossiele brandstoffen. In Europa was BNP Paribas in 2019 de fossiele kampioen.

Ook veel verzekeraars en pensioenfondsen doen gretig mee. Enkel de Nederlandse pensioenfondsen hebben voor 40 miljard euro beleggingen in fossiele energiebedrijven. Kortom, het gaat hier om onze centen die worden geïnvesteerd in dingen die ons op termijn meer kwaads dan goeds gaan opleveren.

Er zijn tal van voorbeelden van mensen die met hun geld onbewust bijdragen aan dingen waar ze helemaal niet achter staan. Denk aan vegetariërs met beleggingen in de vleesindustrie, klimaatactivisten met een portfolio in fossiele bedrijven of dokters met een pensioenfonds dat in de tabaksindustrie investeert.

Het goede nieuws is dat we die geldstromen - mits een kleine inspanning - grotendeels zelf in de hand hebben. En daar komt de rekening van Wilma in beeld.

Die is niet bij BNP Paribas of een andere grote fossiele investeerder. Haar centjes - die vaststaan tot ze achttien is - gaat haar bank uitsluitend investeren in dingen waar Wilma op lange termijn zelf wat aan heeft, zoals een duurzame en faire maatschappij. Zo wordt elke euro spaargeld van Wilma een stem voor klimaatactie, biodiversiteit, gendergelijkheid en mensenrechten. Platformen als de eerlijke bank-, verzekering en pensioenwijzer helpen je goed op weg om na te gaan hoe jouw bank scoort.

Nu weet ik ook wel dat Wilma’s enkele honderden euro’s niet gaan opboksen tegen die 2.700 miljard euro van hierboven, maar ik ben ervan overtuigd dat alle beetjes helpen. Bovendien hoef je er zelf niet armer van te worden. Steeds vaker leveren groene investeringen meer winst op dan conventionele. Tijdens de zware koersval bij de start van de coronacrisis, moesten duurzame aandelen en obligaties minder inboeten dan reguliere investeringen. Wie al op duurzaamheid had ingezet, werd daarvoor beloond.

Uiteindelijk is het de consument die bepaalt. Als wij allemaal Wilma’s voorbeeld volgen, dan volgen de banken ons. En dan volgen de bedrijven de banken. Dan kan Wilma - wanneer haar spaarcentjes in 2038 vrijkomen - er leuke dingen mee doen. En met wat geluk kunnen wij in 2060 ons pensioen innen om het te spenderen in een bloeiende wereld die draait op schone energie.

122 views0 comments

Recent Posts

See All